Tłuszcze bardzo ważne w ludzkiej diecie

Wielu osobom tłuszcz kojarzy się z niezdrową żywnością. Jednak tłuszcze, jako związku organiczne są niezbędnym elementem każdej diety. Można je spożywać zarówno w formie płynnej oraz w formie stałej, gdyż występują w obu stanach. Oczywiście istnieją różne rodzaje tłuszczów, a wśród między innymi tłuszcze nasycone, tłuszcze jednonienasycone lub wielonienasycone. Bez względu na rodzaj tłuszczu wszystkie z nich pełnią bardzo ważną rolę. Przede wszystkim kwasy tłuszczowe pełnią rolę energetyczną. To dzięki nim możemy normalnie funkcjonować. Tłuszcze dostarczają ludzkiemu organizmowi około 30 procent dziennego zapotrzebowania na całkowitą energię. Drugą ważną funkcją, jaką sprawują kwasy tłuszczowe, jest funkcja budulcowa. Nie od dziś wiadomo, że jest to jeden z podstawowych składników, które mają ogromny udział w budowie błon komórkowych. Kolejna ważna funkcja tłuszczów to funkcja spichrzeniowa. Kwasy tłuszczowe są podstawowym źródłem materiału zapasowego oraz izolacji cieplnej. To właśnie dzięki tym kwasom możemy przystosowywać się do panujących temperatur oraz utrzymywać stałocieplność. Oczywiście kwasy tłuszczowe spełniają o wiele więcej funkcji. Przede wszystkim spełniają także role trawienne oraz smakowe. Podnoszą one smaki potraw, a także dają poczucie sytości. Oprócz tego kwasy są także ważne przy syntezie hormonów tkankowych. Oczywiście nie wszystkich, ale niektórych. Warto także wiedzieć, że kwasy tłuszczowe hamują wydzielanie soku żołądkowego. Jeśli będziemy jeść potrawy bogate w kwasy tłuszczowe to pozwalają one nam zwolnić metabolizm białek w naszym organizmie.