Razowa szarlotka nie taka straszna

Nadeszła jesień. Jest to czas, kiedy w sadzie pojawia się wiele świeżych owoców, a zwłaszcza jabłek. Warto je wykorzystać. Jedni zbierają je i jedzą świeże owoce, inni robią przeróżne przetwory. Panie domu, które lubią piec ciasta wykorzystują jabłka w nieco inny sposób. Pieką ciasta. Szarlotka jest idealnym rozwiązaniem tej sytuacji. Oczywiście nie dla Pań, które obawiają się każdej kalorii i które akurat są na diecie pieczenie ciasta z pewnością nie będzie przyjemnością, gdyż później nie będą mogły go nawet spróbować. Warto jednak wiedzieć, że szarlotkę można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest szarlotka razowa. Oczywiście kruche ciasto różni się tutaj nieco od zwykłej szarlotki. Tworzyć je będą przede wszystkim mąka orkiszowa razowa, cukier puder, masło klarowane, sól, jabłka bez cukry, zimna woda oraz płatki migdałów. Jeśli chodzi o ciasto to mąkę mieszamy z cukrem i solą, a następnie dodajemy masło klarowane oraz sikamy kaszkę. Później do tych składników wlewamy zimną wodę oraz sok z jabłek i ugniatamy ciasto. Warto wiedzieć, że kruche ciasto ugniata się krótko, gdyż w inny sposób ciasto może być bardzo twarde po upieczeniu. Jeśli już wyrobimy ciasto to powinniśmy zapakować je w folię spożywczą oraz odłożyć do lodówki na jakiś czas. Może to być około pół godziny. Później postępujemy już podobnie jak w przypadku zwykłej szarlotki. Nadzienie wykonujemy z twardych jabłek, cukru trzcinowego, mąki orkiszowej, cynamonu oraz powideł śliwkowych. Oczywiście do jabłek w przypadku zwykłej szarlotki dodajemy cukier. W przypadku szarlotki jego ilość można nieco zmniejszyć.