Po czym rozpoznać chleb pełnoziarnisty?

Oczywiście nie od dziś wiadomo, że warto wybierać pieczywo pełnoziarniste. Wiele osób kupuje chleby razowe, gdyż chleb biały jest tuczący, a ponadto ma o wiele mniej składników odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy czarny chleb jest chlebem pełnoziarnistym. Wiele piekarni oszukuje swoich konsumentów. Dodają wszelkiego rodzaju barwniki i chleb wygląda jak chleb pełnoziarnisty, ale tak naprawdę jest to chleb biały, który jest nieco przyciemniony. Nie dajmy się oszukiwać. Warto dokładnie sprawdzić, czy dany chleb aby na pewno jest chlebem pełnoziarnistym. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na twardość chleba. Należy wiedzieć, że chleb pełnoziarnisty będzie o wiele bardziej twardy niż chleb biały. Wiadomo, że będzie on zwarty, twardy, a w środku będzie lekko mokry. Warto także dodać, że chleb pełnoziarnisty będzie się ciężko ugniatać. Kolejnym czynnikiem, po którym poznamy, że chleb pełnoziarnisty jest prawdziwy będzie skórka. Będzie ona popękana, a pęknięcia będą wyglądać jak romby. Jeśli chleb wciśniemy to po chwili powinien on wrócić do poprzedniego kształtu. Jeśli chleb nie będzie chlebem pełnoziarnistym to wówczas palec, który wciśniemy do środka pozostaniem tam. W chlebie takim środek będzie pusty oraz gąbczasty. Warto to wszystko sprawdzić już przy zakupie. Jeśli natomiast nie mamy takiej okazji to jeśli zastaniem oszukany chleb pełnoziarnisty to wówczas nie powinniśmy go jeść. Najczęściej chleb taki jest zaczerniany karmelem lub też słodem jęczmiennym. Jeśli zjemy taki zaczerniony chleb to może okazać się, że wieczorem będzie nas bolał brzuch.