Pizza z patelni też może być zdrowa

Wszystkim pizza kojarzy się ze pieczeniem jej w piecu. Niewiele osób wie, że pizzę i to całkiem dobrą można zrobić także na patelni. Oczywiście nie musi ona być tłusta, gdyż to właśnie z tym kojarzy się ludziom patelnia. Spód będzie chrupiący i cieniutki. Można to zrobić w bardzo łatwy sposób. Do przygotowania ciasta należy użyć mąki żytniej razowej, mąki pszennej, drożdży, nieco cukru i soli oraz kaszy manna. W przypadku pizzy z patelni ciasto należy przygotować w nieco inny sposób. Po kolei powinniśmy do naczynia włożyć drożdże oraz posypać je cukrem. Później wszystko powinniśmy wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Później powinniśmy dolać wodę, a do tych składników wsypać mąkę żytnią i pszenną. Po tym wyrabiamy ciasto. Musi być ono gęste. Nie możemy jednak przesadzić, gdyż może się ono okazać za twarde. Jeśli tak się stanie to powinniśmy dodać do niego nieco wody. Później dodajemy soli. Oczywiście tak jak w przypadku pizzy z pieca tutaj także musimy poczekać aż ciasto wyrośnie. Trwa to około dwudziestu minut. Jeśli już ciasto wyrośnie to wałkujemy je, tak aby miało około pół centymetra grubości. Później smarujemy patelnię olejem i na taką rozgrzaną patelnię kładziemy nasze ciasto. Smażymy je na jednej tylko stron. Trzeba pamiętać by robić to pod przykryciem. W czasie kiedy ciasto będzie się smażyć możemy przygotować sobie składniki. Jeśli zauważymy, że spód pizzy będzie już nieco rumiany to wówczas ciasto przewracamy na drugą stronę i możemy przystąpić do układania na niej składników.