Indyk zdrowszy od kurczaka?

Wiele osób uważa, że mięso z indyka jest znacznie bardziej zdrowe od mięsa z kurczaka. Kurczak jest jednak o wiele tańszym mięsem, dlatego jest częściej kupowany. Wiele osób zastanawia się jednak nie tylko nad ceną, ale także nad wartościowością tego mięsa. Po pierwsze kilka ważnych informacji. Warto wiedzieć, że kurczaki żyją około sześciu tygodni, a indyki żyją nawet dwa lata. To jest bardzo ważne, gdyż pokazuje to, że kurczaka można w bardzo łatwy sposób i w bardzo szybkim tempie utuczyć. Z indykiem nie da się tego zrobić. Indyka nie da się sztucznie utuczyć. Musi on dojrzeć na prawdziwym jedzeniem. Warto także wiedzieć, że kurczak, którego kupujemy w marketach z pewnością chowany był w bardzo trudnych warunkach, w strasznym ścisku. Nie jest to na pewno dobra wiadomość dla ekologów, którzy nie pochwalają tego typu zachowania. Nie jest to także zdrowe, gdyż jeśli jeden z kurczaków zachoruje w jakiś sposób to wówczas choroba w szybki sposób przechodzi na pozostały drób. Wiadomo, że do paszy kurczaków sypie się wszelkiego rodzaju antybiotyki oraz inne substancje, które mają pomóc drobiowi w szybszym wzroście. Wszystko to – warunki, pasza oraz substancje dodawane do niej, wpływają w bardzo znaczny sposób na jakość mięsa, które później spożywamy. Musimy o tym pamiętać wybierając mięso, szczególnie dla dzieci. Jeśli chcemy, aby nasze dziecko zjadło zdrowe mięso to powinniśmy dać mu mięso z indyka, a nie mięso z kurczaka. Jeśli natomiast chcemy podać dziecku lub samemu zjeść mięso z kurczaka to raczej nie powinniśmy wybierać kurczaka przemysłowego. W takim przypadku powinniśmy wybrać kurczaka zagrodowego.