Jogurty i jajka

Jeśli nasze dziecko będzie potrafiło jeść już samodzielnie to musimy wybierać odpowiednie dla nich posiłki. Dzieci na początku nie potrafią gryźć, więc nie będą mogły jeść tego, co ludzie dorośli. Rodzice bardzo często decydują się na podawanie swoim dzieciom jogurtów. Jeśli chodzi o jogurty dla niemowląt to warto wiedzieć, że można je podawać dopiero po szóstym miesiącu życia dziecka. Dopiero wtedy będziemy mogli stwierdzić czy nasze dziecko toleruje produkty mleczne. Jeśli tak się stanie to możemy przejść do jogurtów dla dzieci. Zazwyczaj nie posiadają one żadnych sztucznych dodatków, jednak najlepiej sprawdzić to na opakowaniu. Jogurty tego typu podlegają także procesowi pasteryzacji, podczas którego jogurt chroniony jest przed rozwojem bakterii. Wiadomo także, że jogurty dla dzieci zawierają o wiele mniejszą ilość białka. Jogurty dla dzieci są słodkie, jednak nie mają one w sobie aż tyle cukru co zwykłe jogurty. Warto więc je wybierać. Zazwyczaj jogurtów takich nie trzeba przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o jajka to tutaj także trzeba uważać. Warto wiedzieć o tym, że jaja przepiórcze są najmniej uczulające. Jeśli nasze dzieci są uczulone na kurze jaja to nie powinniśmy rezygnować całkowicie z jaj, ale wybrać przepiórcze. Jeśli podamy dziecku cztery jaja przepiórcze to dostarczymy mu tyle składników odżywczych ile dostarczylibyśmy w przypadku, gdyby zjadło ono jedno jajo kurze. Jeśli dziecko toleruje jaja kurze to nie musimy się niczym przejmować. Nie ma wówczas wtedy żadnych przeciwwskazań, abyśmy podawali mu jaja przepiórcze, które są o wiele trudniej dostępne.